Po besedah Kučana ima narod, ki mu je vojna vsiljena, pravico in dolžnost, da se brani in bori

Sašo Bizjak
Na današnjem Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona se je zbralo okoli 2000 ljudi. Udeležence zaključne prireditve pri Treh kraljih je nagovoril bivši predsednik republike Milan Kučan, ki je poudaril, da je Pohorski bataljon padel za mir. Mir je še danes temeljna dobrina, ki pa je ni mogoče utemeljevati na vojaški sili, je dodal.

Pojasnil je, da Slovenci tudi vojne ob osamosvojitvi leta 1991 niso hoteli, zato je bila takrat podpisana Deklaracija za mir, v kateri so zavrnili vojaško nasilje in se zavzeli za demilitarizirano Slovenijo.

"Temeljno sporočilo pobude, da nočemo vojne, je vojaško politični vrh takratne jugoslovanske države povsem prezrl, prepoznal in priznal pa ga ni in ga še danes ne priznava tudi del domače slovenske politike, ki ga je v celoti zavrnil kot utopijo in ga razglasil celo za nepatriotsko dejanje," je nadaljeval prvi predsednik samostojne Slovenije.

Šarhov pohod od Treh kraljev nad Slovensko Bistrico do prizorišča poslednjih bojev Pohorskega bataljona na Osankarici poteka v sklopu Festivala miru, namenjenega obeležitvi dneva upora proti okupatorju, in je letos potekal že tretjič zapored.