V sklopu Festivala miru, namenjenega obeležitvi dneva upora proti okupatorju, se bo danes po poteh Pohorskega bataljona odvijal že tretji Šarhov pohod

Januarska spominska slovesnost ob počastitvi  obletnice poslednjega boja Pohorskega bataljona

Marko Vanovšek
Januarska spominska slovesnost ob počastitvi obletnice poslednjega boja Pohorskega bataljona

Pohod se bo popoldne sklenil s prireditvijo pri Treh kraljih na Pohorju. Tam bosta zbrane nagovorila bivši predsednik države Milan Kučan in načelnik generalštaba slovenske vojske Alojz Šteiner.

Lani se je Šarhovega pohoda od Treh kraljev nad Slovensko Bistrico do prizorišča poslednjih bojev Pohorskega bataljona na Osankarici ter poznejše prireditve na Festivalu miru udeležilo več kot 2000 ljudi, slavnostna govornica pa je bila obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je tudi častna predsednica pripravljalnega odbora prireditve.

Po navedbah organizatorjev ima celotno dogajanje izrazit domovinsko-vzgojni pomen in je namenjeno predvsem mladim. Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Vir: http://www.vecer.com/clanekslo2010042505535286