Na včerajšnji tiskovni konferenci je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica predstavilo nedeljski spored tradicionalnega Šarhovega pohoda in Festivala miru. Božo Juhart, predsednik veteranske organizacije, je na Brinju povedal, da je bil lanski pohod od Treh kraljev do Črnega jezera, Treh žebljev in Osankarice tako množično obiskan, da se ni bilo težko odločiti še za drugi pohod, ki pa naj bi postal tradicionalen in se pridružil pohodom, kot sta Po poteh okupirane Ljubljane in Po poteh Jelovice.

Prireditev na Treh kraljih se bo začela to nedeljo ob 9. uri s pohodom in se zaključila s festivalom miru, ki se bo začel ob 15. uri. Bistvo pohoda in festivala je ohranjanje vrednot, ki gredo v pozabo, in širiti mirovniški duh med mladimi. Ni samo mirovniška kultura v ospredju nedeljske manifestacije opozarjajo organizatorji, ampak tudi spomin na tradicijo, ki jo je v zgodovino Slovencev vpisali partizani Pohorskega bataljona in ne nazadnje tudi Maistrovi borci. Omenjeni festival naj bi v bližnji prihodnosti dobil pomembno mesto tudi v izobraževanju mladih, mirovniška kultura naj bi postala del študijskega programa na mariborski filozofski fakulteti.

Na festivalu bo govorila Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo, slavnostni govornik pa bo general major Alojz Steiner, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske. Na prireditvenem prostoru so že postavili šotor za 2000 ljudi, pri organizaciji pohoda in festivala sodelujejo osnovne in srednje šole, planinska in turistična društva ter prebivalci pohorski vasi. Tiskovne konference sta se udeležila Srečko Šarh, sin legendarnega partizana Pohorskega bataljona Alfonza Šarha, in Šarhova pravnukinja Barbara. Sinu Srečku sta Božo Juhart in Mirko Kukovič vročila majico letošnjega pohoda in triglavko, ki jo bodo pohodniki lahko kupili na Treh kraljih. Ob tej priložnosti je Srečko Šarh dejal, da so nameni prireditve pošteni, njeno sporočilo pa je, naj na svetu mir premaga sovraštvo.

ZDENKO KODRIČ

Vir: http://www.vecer.com/clanekslo2010042505535286