poh batalijon

Slavnostni govornik ob 68. obletnici zadnje bitke Pohorskega bataljona je bil predsednik DZ Pavel Gantar. Dejal je, da se glede na to, da se vsako leto tam zbere veliko ljudi, ni treba bati, da bi duh bork in borcev Pohorskega bataljona potonil v pozabo. Menil je, da je le malokatera zgodba iz slovenskega narodnoosvobodilnega boja tako pretresljiva in tako tragična, kot je zgodba junakov Pohorskega bataljona. Poudaril je, da je do zadnje bitke proti nemškemu okupatorju izvedel 105 napadov in šest večjih akcij ter požgal devet objektov.

 

 

Po besedah Gantarja se je bataljon uspešno izogibal pred nemško vojsko, vse dokler ni bil "zahrbtno izdan" in je nemška vojska z obilico pomoči uresničila svoj "peklenski načrt". Poudaril je, da so se prav vsi borci borili do zadnje kaplje krvi, dokler jih 30-krat številčnejši sovražnik ni porazil, zaradi česar niti ni najbolj natančnih pričevanj o dogodku. Gantar je poudaril, da je ta boj gnala želja po dokončni rešitvi izpod sovražnikovega jarma. "Takrat je bil slovenski narod pred eno najhujših preizkušenj – pred preizkušnjo lastnega preživetja," je dejal.

Glede današnjega življenja pa meni, da smo pogosto premalo ponosni na dosežke v zadnjih 20 letih. "Naj bo spomin nanje, na njihovo požrtvovalnost in na junake Pohorskega bataljona, ki jim danes izkazujemo čast in slavo, za vedno v naši zavesti. Le tako bomo lahko resnično cenili vrednote miru, sožitja in solidarnosti ter jih kot svetlo popotnico prenesli tudi na prihodnje generacije."

 

SDS, SNS in Batteli za selitev posmrtnih ostankov

Ob obletnici so se odzvali tudi v stranki SDS, kjer so zapisali, da je spomin na junaški boj še vedno živ. "Legenda o njem živi in te dni ponovno buri slovenski prostor. Petinšestdeset slovenskih deklet in fantov, ki so dali svoje življenje za svobodno slovensko domovino, je moralo najti svoje zadnje počivališče v tuji zemlji, na Avstrijskem. Tudi po toliko letih si slovenska politika ni edina, da je treba popraviti to hudo krivico in dostojno pokopati borce tam, kjer so junaško izdihnili: na Pohorju," so zaključili. Že v sredo so namreč SDS, SNS in poslanec Roberto Batteli predlagali vladi, naj začne postopek za sklenitev meddržavnega sporazuma z Avstrijo za prekop 65 borcev Pohorskega bataljona, ki bi jih z najvišjimi častmi pokopali v Sloveniji.


Danes se je te ideje dotaknil tudi Gantar. Povedal je, da nima nobenega smisla nadaljevati s tako idejo, če bi znova razdelila ljudi in bi ji del javnosti nasprotoval. "Ključna pri tem pa je beseda svojcev," je še dodal Gantar.

Že včeraj pa je na slovesnosti v Slovenski Bistrici predsednik SLS Radovan Žerjav menil, da je Pohorski bataljon "nedvomno eden izmed osrednjih simbolov slovenskega osvobodilnega boja v 2. svetovni vojni. Naše države danes ne bi bilo brez vseh njih - njihovega poguma in boja. To nam ostaja v večni opomin, da naredimo vse, da se vojne grozote nikoli več ne ponovijo, in da naredimo vse in še več, da krepimo našo demokracijo, institucije pravne države, človekove pravice in tudi temeljne človeške vrednote, kot so medsebojno spoštovanje, razumevanje in sožitje v miru," je sklenil svoj govor.

 

(Foto: POP TV)

VIR: http://24ur.com/novice/slovenija/spomin-na-boj-do-zadnje-kaplje-krvi-se-zivi.html