Predsednik republike Danilo Tūrk je danes na 5. Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona poudaril, da se tudi v času krize ne sme krepiti razlik med ljudmi. "Pravična razporeditev bremen in uravnoteženi odgovori, to je tisto, kar danes potrebujemo, in tisto, za kar se moramo vsi skupaj potruditi," je dejal.

Tūrk: Potrebujemo pravično razporeditev bremen

Šarhov pohod od Treh kraljev nad Slovensko Bistrico do prizorišča poslednjih bojev Pohorskega bataljona na Osankarici in nazaj vsako leto poteka v sklopu Festivala miru, namenjenega obeležitvi dneva upora proti okupatorju. Glavna organizatorja sta Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo 91 in Radio Maribor.

Po besedah predsednika republike Danila Tūrka ima prireditev velik simbolični pomen, saj med drugim kaže, da so Slovenci v kritičnih trenutkih znali stopiti skupaj in nastopiti domoljubno. Prav tako je to po njegovih besedah dobra priložnost, da se spomnimo, da mir ni nekaj samoumevnega, ampak se je zanj treba truditi.

"Mir ni le odsotnost vojne. Mir je tudi sposobnost sporazumevanja, sposobnost skupnega reševanja problemov in sposobnost, da ohranimo socialno kohezivnost, tisto, zaradi česar lahko še vedno govorimo, da v Sloveniji sicer so nastale razlike v premoženju med ljudmi, a da te razlike niso pretirane in da je prav, da naredimo vse, da se te razlike ne bodo nerazumno in nezdravo povečevale," je dejal v govoru na zaključni prireditvi na Treh kraljih na Pohorju.

V aktualnih pogovorih o reševanju krize je tako po njegovih besedah treba iskati rešitve, ki bodo prinesle "pravično porazdelitev bremen". "Nujno je iskati ravnotežje med tem, da bomo imeli zadostno raven varčevanja in tudi potrebnega odrekanja, a hkrati tudi zadostno mero upanja in zaupanja v naš razvoj. To ravnotežje lahko dosežemo samo z dogovarjanjem in odgovornimi, resnimi, spoštljivimi in konstruktivnimi pogovori," je dejal. "Le to nas bo peljalo naprej."

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je štela okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredila zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja je umrlo 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po katerem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.

(Foto: Marko Vanovšek)

VIR: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012042805778571