Predsednik Türk je na Šarhovem pohodu poudaril, da se tudi v času krize ne sme krepiti razlik med ljudmi, piše STA.

»Pravična razporeditev bremen in uravnoteženi odgovori so tisto, kar danes potrebujemo, in tisto, za kar se moramo vsi skupaj potruditi,« je dejal.

670x420_arhov_pohod_utenkar

Letošnjega že 5. Šarhovega pohoda se je po besedah člana organizacijskega odbora Boža Juharta Jakca udeležilo več kot 3000 ljudi. Udeležba iz leta v leto narašča, pridružujejo se jim pohodniki iz drugih delov Slovenije, pa tudi tujine.

Prireditev ima po besedah Türka velik simbolični pomen, saj med drugim kaže, da so Slovenci v kritičnih trenutkih znali stopiti skupaj in nastopiti domoljubno. Prav tako je to po njegovih besedah dobra priložnost, da se spomnimo, da mir ni nekaj samoumevnega, ampak se je zanj treba truditi.

»Mir ni le odsotnost vojne, ampak je tudi sposobnost sporazumevanja in skupnega reševanja problemov. Hkrati je tudi sposobnost, da ohranimo socialno kohezivnost, tisto, zaradi česar lahko še vedno govorimo, da so sicer pri nas nastale razlike v premoženju med ljudmi, a da te niso pretirane in da je prav, da naredimo vse, da se ne bodo nerazumno in nezdravo povečevale,« je dejal Türk.

V aktualnih pogovorih o reševanju krize je tako po njegovih besedah treba iskati rešitve, ki bodo prinesle pravično porazdelitev bremen. »Nujno je iskati ravnotežje med tem, da bomo imeli zadostno raven varčevanja in tudi potrebnega odrekanja, a hkrati zadostno mero upanja in zaupanja v naš razvoj. To ravnotežje lahko dosežemo samo z dogovarjanjem in odgovornimi, resnimi, spoštljivimi in konstruktivnimi pogovori,« je dejal.


(Foto: Danilo Utenkar/Delo )

VIR: http://www.delo.si/novice/slovenija/turk-na-pohorju-o-nujnosti-pravicne-razporeditve-bremen.html